Deflasyon Nedir?
Deflasyon
Deflasyon, fiyatlar genel seviyesinde belirli bir zaman süresince sürekli düşüş yaşanması durumunda ortaya çıkan ekonomik süreçtir. Açıkçası enflasyonun tam tersi bir durumdur. Ekonomide arz tarafında yaşanan azalışlar öncelikle para arzı, ardından da kamu ve özel sektör harcamalarındaki azalış birbirini tetikler böylece tüketim talebi azalır. İşte bu durumda enflasyonun tam tersi olan deflasyon süreci meydana gelir. Böyle bir ekonomik süreçte tüketim talebi azaldığından elde tutulan para ile alım gücü yükselir, işsizlik oranı artar.Ürün fiyatlarının düşmesine rağmen kendine alıcı bulamaması nedeniyle firmalar batabilmekte ya da küçülmeye gidebilmektedir. Firmaların batması ya da küçülmeye gitmesi ile işten çıkarmalarda artmakta ve ilgili piyasada işsizlik sorunu ortaya çıkmaktadır. Yani çalışan kimselerin deflasyon döneminde alım gücü artsa da para kazanabilecek iş bulmalarında sorun ortaya çıkmaktadır.
Deflasyonun türleri ise şu şekildedir:
Deflasyon ortaya çıkması halinde büyük firmalar ekonomik anlamda ciddi kayıplarla karşı karşıya kalabilmektedir.
- Para Deflasyonu
- Mali Deflasyon
- Kredi Deflasyonu
Deflasyon Nedenleri Nelerdir?
Deflasyonu ne tetiklemektedir sorusu tek bir sebep bulunmaması sebebiyle listeleme şeklinde açıklanabilmektedir. İlk bakışta iyi bir şey gibi gözüken deflasyonun sebepleri ise şu şekildedir:- Toplumdaki kimselerin tasarruf yönünü artırma taleplerinin olağandışı artması: Tüketicilerin piyasaya güvenmemesi ve kendi alım güçlerini yatırma taleplerinin olması halinde ortaya çıkmaktadır.
- İhtiyaç duyulandan daha fazla ürün üretilmesi: Üreticilerin üretimi artırması ile stokların artması halinde ortaya çıkmaktadır.
Deflasyon Nasıl Önlenir?
Deflasyon nedir sorusuna verilebilecek en net cevap fiyat akışlarında uzun süreli düşüşlerdir. Düşüşler sırasında paranın değerinde artış görülür ve buna bağlantılı olarak darlık meydana gelir. Bu durumun önüne geçmek amacıyla bazı tedbirler alınabilir. Kamusal alandaki harcama miktarını artırmak deflasyon durumunu önlemek adına oluşturulan çözümlerden biridir. Bankaların kredi faiz oranlarında indirim yaparak tüketicileri harcama yapmaya teşvik etmeleri, bu durumu önlemenin en kesin çözümleri arasında yer alır. Tüketicilerden talep edilen vergi miktarlarını azaltıp, daha çok harcama yapılmasına olanak sağlanabilir. Ayrıca çalışanlara ve işçilere yüksek maaş durumu da oldukça etkili bir çözüm alternatifidir. Özel sektörde farklı yatırımlar düşünülmesi ve kişilerin buna teşvik edilmesi deflasyonu önlemek amacıyla başvurulan yöntemlerden biridir.Deflasyon ortaya çıkması halinde büyük firmalar ekonomik anlamda ciddi kayıplarla karşı karşıya kalabilmektedir.
Deflasyon Sonuçları Nelerdir?
Deflasyon neye sebep olur sorusuna "Döngü" olarak cevap verilebilmektedir. Çünkü deflasyonun ortaya çıkması ile birlikte firmalar küçük karlarla ürün satmaya başlamakta hatta düşük fiyatlarla bile ürün satamamaktadır. Bu durumla karşılaşan firmalar küçülmeye gitmekte ya da iflas bayrağını çekmektedir. Firmaların iflas etmesi ile artan işsizlikten korkan tüketici tasarrufa daha da önem vermeye başlamaktadır. Ürün satamayan diğer firmalar da bu durumdan etkilenmektedir. Böylelikle birbirini tetikleyen bir döngü ortaya çıkmaktadır.
Yorumlar