Futures Nedir?

Futures Nedir?

Futures

Futures; dayanak varlığı spot piyasada işlem gören ürünlerden türetilmiş olan herhangi malın, finansal ürünün, menkul değerin veya endeksin, miktar, kalite ve vadesi önceden belirlenmiş şekilde ileri bir tarihte teslimatı yapılmak üzere bugünden alış satış işleminin yapıldığı piyasaya verilen isimdir.

  Forward Nedir? ➤

İleri tarihli işlemler anlamındadır. Belli bir kıymetin önceden belirlenmiş bir fiyattan yine önceden belirlenmiş bir tarihte teslim edilmesini öngörür. Forward piyasalardan farkı, organize piyasalarda standartlaştırılmış (bir kontratın miktarı, kontratların piyasaya çıkış tarihleri, marjin adı altında bir teminat sistemine sahip olunması gibi) kontratlar üzerinden işlem görmesidir. Spekülatif amaçlı yapıldığında, teorik olarak sonsuz kar ve zarar ihtimali vardır.

Futures piyasada işlem gören ürünlerin değeri dayanak bir finansal varlığın ya da malın değerine doğrudan bağlıdır. Türev ürünler, dayanak varlığın sahipliği el değiştirmeksizin, varlıkla ilgili hak ve yükümlülüklerin ticaretinin yapılmasını imkan verir.

Türev piyasaları kavramı içinde :
işlemleri gerçekleştirilir.

Futures Sözleşmeleri

Futures sözleşmeleri, standart miktar ve kalitede bir varlığı önceden belirlenmiş bir fiyattan gelecekte belirli bir tarihte teslim etme ya da teslim almaya ilişkin olarak düzenlenen yasal bir sözleşme olarak tanımlanır.

Futures sözleşmelerinin en önemli fonksiyonu, sözleşme konusu mal ve fiyatlarındaki düşme veya yükselme risklerine karşı alıcı veya satıcıyı korumalarıdır. Her bir sözleşmenin bir alıcısı ve bir satıcısı vardır. Sözleşmenin alıcısı uzun pozisyonda (long position), satıcısı kısa pozisyon dadır. Piyasada uzun pozisyonların sayısının kısa pozisyonlara eşit olması gerekir.

Futures sözleşmeleri ya da vadeli işlem sözleşmeleri, alıcısına belli dayanak varlığı ileri tarihteki bir vadede önceden belirlenmiş fiyattan alım/satım olanağı veren türev ürünlerdendir. ABD'de NYMEX, Avrupa'da EURONEX önemli futures piyasa örneklerindendir.

Futures sözleşmelerinin içerikleri genel olarak standarttır ve resmi piyasalarda işlemler gerçekleşir. Bu sözleşmelerde teminat işlemi uygulanır. Teminat uygulaması, temerrüt riskini engeller. Alıcı, vade sonu tarihindeki cari piyasa fiyatına bakılmaksızın, dayanak varlığı belirlenen fiyattan satın almalıdır ya da satış yapılacaksa dayanak varlık satılmalıdır. Futures sözleşmelerinin temel amacı, dayanak varlığın fiyat hareketliliğini korumaktır.

⦁ Future hesaplama aracı ile hızlı bir şekilde hesaplama yapılabilir.

Yorumlar

 Paylaşın

      Sevimli Dinazor Oyunu   Hesap-Makinesi.apk