Kur Riski Nedir?

Kur Riski Nedir? Nasıl Yönetilir?

Piyasalar

Kur riski, döviz kurlarında beklenmedik bir değişmenin firmanın gelir ve giderlerinde ya da genel olarak nakit akımlarında yol açtığı değişiklikler olarak tanımlanır.
Gelecekte döviz kurunun değerinde yaşanabilecek dalgalanmalar sonucunda varlıklar ve/veya yükümlülüklerde meydana gelebilecek değişikliklerden zarar edilmesi ihtimalini ifade etmektedir. Kur riskinden korunmak için yatırımcıların hem finans hem de mal piyasalarında pozisyon almaları, birden fazla ülkenin finans piyasasına yatırım yapmaları ve türev ürün veya piyasaları kullanmaları gibi yöntemler mevcuttur.

✅ Altın Rezervi Nedir? ➤

Döviz kuru riski, bir finansal işlem, şirketin iç para birimi dışındaki bir para biriminde ifade edildiğinde ortaya çıkan finansal risktir. Kur riski, işlemin tamamlandığı tarihten önce yerel para birimi ile para birimi arasındaki döviz kurunda olumsuz bir değişiklik riski olduğunda ortaya çıkması ile oluşur.

Kur riski, döviz kurlarında meydana gelen değişmelerin yarattığı belirsizlikten kaynaklanan zarar olasılığı.

Ulusal paranın yabancı paralar karşısındaki değerinin değişmesi olasılığı, kur riskinin doğmasına neden olmaktadır. Bir işletmenin bilançosunun aktifinde ve pasifinde aynı tutarda ve aynı cinste döviz (yabancı para) bulunmaması halinde zarar veya kar ortaya çıkar.

Diğer bir ifadeyle risk, kur etkisine açık olan mali değerlerdeki beklenmedik değişmeleri açıklar.

Döviz kuru riskini etkileyen faktörler;

  • Ülkede uygulanan döviz kuru sisteminin niteliği
  • Döviz piyasasındaki karar verici organların döviz kurunu etkileyebilme güçleri
  • Ülkenin dış ödemeler dengesi
  • Ülkenin durumu ve uluslar arası döviz piyasalarındaki kur hareketleri olarak belirtilir.

Kur Riski Nasıl Yönetilir?

Eğer bir şirketin gelir ve giderleri aynı para birimi cinsinden(döviz) ise risk yönetimi açısından ideal bir durum söz konusu olmakla beraber kur riskinizi azaltabilirsiniz. Hangi para birimi cinsinden para kazanıyor iseniz giderlerinizi de borçlanmanızı da aynı para birimi üzerinden yaparsanız kötü sürprizler ile karşılaşmazsınız. Bu bakımdan şu an Türkiye’de ihracatçı durumda olan şirketler döviz bazında borçlanmış olsalar dahi kur artışlarından olumsuz yönde etkilenmeyeceklerdir.

Şirketler iş yaptıkları piyasalarda kur riskini doğal yöntemler ile ortadan kaldıramadıkları durumlarda bazı finansman tekniklerini kullanabilirler. 

Kur riski yönetimi amacı ile kullanılan en yaygın yöntemleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Forward: Banklar ile yapılan ileri vadeli kur alım veya satım sözleşmeleridir. İleri vadeli olarak TL bazında ne ödeyeceğinizi veya tahsil edeceğinizi bugünden sabitlemenize imkan sağlar.
  • Options (Opsiyonlar): Forward ile aynı mantık ile çalışmasına rağmen ileride daha cazip kurlar oluşması durumunda anlaşmadan belli bir komisyon ödemesi yapmak sureti ile caymanıza imkan sağlar. Bu şekilde kendinizi korumak ile kalmayıp potansiyel para kazanma imkanlarınızı da saklı tutmuş olursunuz.
  • Futures: İleri vadeli ham madde alım veya satım sözleşmeleridir. Bugünden ileri vadeli ham madde fiyatını döviz bazında sabitlemenizi sağlar. Forward veya options ile birlikte kullanıp kur riskini de ortadan kaldırmayı değerlendirebilirsiniz.


Yorumlar

 Paylaşın

      Sevimli Dinazor Oyunu   Hesap-Makinesi.apk