Hedging Nedir?

Hedging Nedir? (Riskten Korunma)

Hedging - Hedge

Hedging (Riskten Korunma); Yatırım riskine karşı korunmak amacıyla finansal pazarlardaki araçları etkin ve doğru bir biçimde kullanarak olası ters fiyat hareketlerine karşı yatırımcının yatırımını güvenceye almasıdır. Hedging kavramını anlamanın en iyi yolu, bunu bir sigorta olarak düşünmektir. Portföy yöneticileri, bireysel yatırımcılar ve şirketler hedging yaptıklarında kendilerini kesin olarak beklenen ya da ileri tarihte ortaya çıkması muhtemel olumsuz bir olaya karşı sigortalamış oluyorlar.

✅  FED Nedir? 

Riskten korunmayı anlamanın en iyi yolu, bunu bir sigorta olarak düşünmektir. İnsanlar olumsuz durumlara karşı mali durumlarını korumaya karar verdiklerinde sigorta yaptırırlar. Tabii sigorta yaptırmak herhangi bir olumsuz olayın gerçekleşmesini engellemez. Fakat sigorta ile olayın üzerinizdeki etkisi azalır ve ekonomik olarak problem yaşamazsınız. Uygulamada, korunma hemen hemen her yerde gerçekleşir ve her gün görürüz. Örneğin, evinizi sigortalatırsanız yangınlara, hırsızlıklara veya öngörülemeyen diğer felaketlere karşı kendinizi, evinizi ve cebinizi korursunuz.

Hedging, halihazırda beklenen bir riski ortadan kaldırır ya da azaltır ancak bu risk yerine başka bir riski ortaya çıkarır. Mesela döviz kuru, faiz oranı ve ürün fiyatındaki ters değişimlerle karşı karşıya kalmak bu risklere örnek olarak gösterilebilir. Söz gelimi, hedging her zaman tam bir koruma sağlamayabilir.

Riskten korunma, yatırımlardaki kayıpları dengelemek için kullanılan bir risk yönetimi stratejisidir. Riskteki azalma, tipik olarak potansiyel karda bir azalmayla sonuçlanır.

Hedge neden yapılır?

Hedge işlem piyasasında marjin problemini çözmek veya stop out olma durumundan korunmak amacıyla sık uygulanır. Bu yöntemin riskten korunma amacından çok strateji olarak uygulandığını söyleyebiliriz.

Özüne uygun olarak hedge işlemi özellikle ihracat ve ithalatçılar başta olmak üzere ticari işletmenin faaliyetlerini riske sokacak gelişmelerden korunmak amacıyla yapılır. Örneğin ihracat ve ithalatçılar döviz üzerinden borç ve alacaklarında vade tarihine kadar çeşitli risklerle karşı karşıya kalırlar. İşte bu risklerin işletmeyi finansal yönden zora sokmaması amacıyla hedge yapmak bir nevi sigorta işlemi yerine geçmektedir. Diğer bir örneği ise bireysel yatırımcılar için verebiliriz; Dolar üzerinden uzun vadeli ev borcuna giren yatırımcı döviz fiyatlarında oluşan dalgalanmalarda katlana bileceğinin üstünde ödemelerle karşılaşmamak amacıyla hedge işlemlerine yönelmektedir.

Hedging İşlemi Nasıl Yapılır?

Hedging, gerek finansal kurumlar gerekse de finansal olmayan şirketler, mal üreticileri, tüccarlar, portföy yöneticileri ve yatırımcılar tarafından günümüzde sıklıkla uygulanıyor.

Petrol, tarımsallar, enerji, altın gibi kıymetli madenler ve metaller ya da Euro/Dolar ve Pound/Dolar gibi pariteler hedging işlemi yapılabilecek ürünler arasında yer alıyor.

Geçmişte şirketlerin yaygın olan bir takım çeşitlendirme stratejileri izleyerek hedging yapmaları popülerken, bugüne baktığımızda şirketlerin finansal araçlar ve türevler kullanarak hedging yapmaya başladıklarını görüyoruz.

Basit bir örnek;

Var sayımda bulunalım ki Almanya’da bir işletme sahibi var ve ileri tarihte, mesela iki ay içinde 300 bin dolar ödeme alacak; ama bu para kendisine ödenene kadar dolar değerinin şu anki değerinden daha da aşağılara çekileceğini öngörüyor. Tahminlerinde haklı çıkarsa, 300 bin doları çevireceği euro miktarı haliyle azalacaktır. İşletme sahibi bu durumun önüne geçmek için vadeli piyasadaki döviz kurundan 300 bin dolar değerinde euro alıp hedging yaparak kur riskini ortadan kaldırabilir.

Dezavantajları Var Mı?

Her şeyin bir maliyeti vardır; bu nedenle, hedge kullanmaya karar vermeden önce, bu teknikten elde edeceğiniz faydaların kayıplarınızı haklı gösterip göstermediğini kendinize sormalısınız. Unutmayın, riskten korunmanın amacı para kazanmak değil, kayıplardan korumaktır.

Riskten korunmayı sigortayla karşılaştırıyoruz, ancak sigortanın çok daha kesin kuralları olduğunu burada vurgulamak gerek. Sigorta ile, olası kayıplarınız için tamamen telafi edilirsiniz. Fakat bir portföyü korurken işler ters gidebilir. Risk yöneticileri her zaman mükemmel hedge hedefine sahip olsalar da pratikte bunu başarmak zordur.

Kendi portföyünüz için hedge uygulamasını tercih etmeseniz bile, nasıl çalıştığını anlamanız sizin yararınıza olacaktır çünkü birçok büyük şirket ve yatırım fonu bir şekilde hedge yapar. Örneğin, petrol şirketleri petrol fiyatına karşı korunabilirken, uluslararası yatırım fonu döviz kurlarındaki dalgalanmalara karşı korunabilir. Riskten korunma anlayışı, bu yatırımları anlamanıza ve analiz etmenize yardımcı olacaktır.


Yorumlar

 Paylaşın

      Sevimli Dinazor Oyunu   Hesap-Makinesi.apk