GSMH Nedir?

Gayri Safi Milli Hasıla GSMH Nedir?

Gayri Safi Milli Hasıla

Gayri safi milli hasıla (GSMH), bir ülke vatandaşlarının verilen bir yıl için ürettikleri toplam mal ve hizmetlerin, belli bir para birimi karşılığındaki değerinin toplamıdır. Vatandaşlık ayrımının yapılmasındaki sebep, GSMH'nin gayri safi yurt içi hasıladan (GSYİH) farklı olduğunu belirtmek içindir. GSYİH, o ülkede faaliyet gösteren yabancı ülke yurttaşlarının ürettiği nihai mal ve hizmetleri de kapsar.

✅ KGF Nedir? ➤

Başka bir deyişle GSMH, bir ülkenin yurt dışında çalışan vatandaşlarının ülkeye gönderdikleri faktör gelirlerinin GSYİH’ye eklenip, ülkede çalışan yabancıların kendi ülkelerine gönderdikleri faktör gelirlerinin GSYİH’den düşülmesi ile elde edilen değerdir.

1990'ların başından itibaren, küreselleşmenin ivme kazanıp, üretim faktörlerinin ve sermayenin, ülke sınırlarının dışına taşması sonucu, makroekonomik analizlerde ilgi, bir ülkenin yurttaşlarının gelirini ifade eden GSMH yerine, bir ülkenin sınırları içerisinde yaratılan toplam geliri ifade eden GSYİH üzerine yoğunlaşmıştır. Fakat yine de ülkelerdeki kişi başına gelir ve bunların karşılaştırılması gibi konularda GSMH hala önemli bir kavram ve ölçüdür. GSMH, genellikle bir yıllık zaman birimi içinde hesaplanır.
Kişi başına Milli Hasıla hesaplamalarında nüfus artışı göz önünde bulundurulur.

Gayri Safi Milli Hasıla Nasıl Hesaplanır?

Ülke vatandaşlarının herhangi bir yerinde üretilmiş olan toplam ürünler ve hizmetler anlamına gelen gayri safi milli hafıza, birçok farklı etmenler dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Bu hesaplarda ülkelerin istatistiksel verileri ve birçok değişkenleri vardır. Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) hesaplanması aşamasında kullanılan bazı ana unsurlar olur.

Bunlar tarım, sanayi, inşaat, ulaştırma, haberleşme ve mali kuruluşlar, ticaret, konut, üretilen hizmetlerin toplam değerleri ve ithalat vergileri gelirleridir. Gayri safi milli hasıla hesabı yapıldığı sırada kullanılan bir diğer değer ise "gayri safi yurt içi hasıla" olarak söylenebilir. Gayri safi yurt içi hasılaya yurt dışında bulunan vatandaşların geliri eklenir ve yurt içindeki yabancıların gelirleri bu toplamlardan çıkarılır. Elde edilmiş olan sonuçlar gayri safi milli hasılanın değerini verir.

Hesaplama yöntemi

Gelirler yöntemi ile hesaplamada, gelir niteliği taşıyan üretim ve hizmet alanındaki kalemler esas alınır. Kullanılan ana kalemler şu şekilde sıralanabilir:

GSYİH (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) = Tarım + Sanayi + İnşaat + Ticaret + Ulaştırma, Haberleşme + Mali Kuruluşlar + Konut + Hizmetler Toplamı (Kamu ve Özel) + İthalat Vergisi

GSMH = GSYİH + Yurt dışında bulunan vatandaşların gelirleri - Yurt içindeki yabancıların gelirleri

GSMH ile İlgili Formüller:

SMH = GSMH – Amortismanlar
MG = SMH – Dolaylı Vergiler
MG = SMH – Dolaylı Vergiler + Sübvansiyonlar
MG = GSMH – Amortismanlar – Dolaylı Vergiler + Sübvansiyonlar
MG = Ücret + Faiz + Rant + Kar
KG = MG – (Sosyal Güvenlik Kesenekleri + Kurumlar Vergisi + Dağıtılmayan Kârlar)+Transferler
HG = KG – Dolaysız Vergiler

Açıklamalar:

GSMH (Gayrisafi Milli Hasıla)
Bir ülke vatandaşlarının yurt dışından ülkeye gönderdikleri döviz kazancının eklenip o ülkede çalışan yabancıların kendi ülkelerine gönderdikleri kazancın çıkarılması ile elde edilen değerdir.

GSYİH (Gayrisafi Yurt İçi Hasıla)
Belirli bir zaman içerisinde, bir ülkede üretilen nihai mal ve hizmetlerin toplam parasal değeridir.

SMH (Safi Milli Hasıla)
Ekonomide mal ve hizmet üretiminin gerçekleştirilmesini sağlayan makine ve teçhizat belirli bir dönemde kullanmaktan dolayı aşınır ve yıpranır (amortisman). Bu aşınma ve eskime değeri, GSMH’den düşülürse, SMH bulunur.

MG (Millî Gelir)
SMH’den vasıtalı (dolaylı) vergiler (örnek KDV) çıkarılınca ekonomide üretilen nihai mal ve hizmetlerin toplam net değeri bulunur.


Yorumlar

 Paylaşın

      Sevimli Dinazor Oyunu   Hesap-Makinesi.apk