Barter Nedir?

Barter Sistemi Nedir?

Barter Sistemi

Takas işleminde iki kişinin değiş-tokuş yapılacak ürünlere ihtiyaçları olması ve bu mal veya hizmetlerin değerlerinin birbirine eş değerde olması gerekmektedir. Takas tamamen iki tarafın birbirine güvenine dayalı bir sistemdir. Bu işlemin diğer bir adı da trampadır.

✅ Mikroekonomi Nedir? ➤

Barter sisteminde ise, birden fazla firma, birden fazla hizmet ve mal bulunmaktadır. Barter sistemi, firmaların bir araya gelerek oluşturduğu bir pazardır ve firmaların arzları ve talepleri Barter Pazarı'nın işlemesini sağlar. Barter pazarında hizmet ve mallar firmalar arasında birebir değil, barter sistemi içerisinde olmaktadır. Barter sistemine üye firma satın aldığı mal ve hizmet bedelini, kendi ürettiği mal veya hizmetle öder. Bu işlemde alıcı ve satıcı bir araya gelmez. İşlemleri, başından sonuna kadar organizatör konumundaki barter firması yürütür.

Eğer daha önce kullanmadığınız ve çok sevmediğiniz oyuncaklarınızı başka oyuncaklarla takas yaptıysanız, siz çoktan barter sistemine dahil olmuşsunuz demektir. Barter para olmadan bir servis karşılığı ya da bir ürün karşılığında yapılan takas sisteminin adıdır. Bu tarz bir takas yöntemi çok eski uygarlıklar tarafından kullanılmış ve hatta hala bazı kültürler tarafından bu sistem kullanılmaktadır. Örneğin pizza malzemelerinden biri olan parmesan peyniri hala Kuzey İtalya ve Romanya’da para alternatifi yerine kullanılıyor yani barter sistemi ile alınıp veriliyor.

Barter sistemini basit bir örnek ile düşünelim; biz bir halı mağazası sahibiyiz ve iş yerimizin ışıklandırmasını değiştirmemiz gerekiyor ancak bunun için bütçemiz yok. Biz ise bir elektrikçiyle anlaşıp bizim ışıklarımızı değiştirmesinin maliyeti karşılığında elektrikçiye aynı değerde iş yerinin halılarını döşemeyi teklif ediyoruz. Sonuç olarak para kullanmadan ticaret gerçekleşmiş oldu yani barter sisteminden yararlanmış olduk.

 Barter Sisteminin Avantajları ve Dezavantajları

Avantajlar:

Firmalar Barter yaptığında pazar payları ile birlikte, rekabet güçleri de artar. Barter sistemi paranın maliyetini ortadan kaldırdığı için ekonomik bir finansman şekli olarak değerlendirilebilir. Firmanın satışlarını ve karını arttırır. Pazar imkanı sunar. Alacakların tahsilatını hızlandırır. Firmaların atıl kapasitelerini değerlendirmelerine olanak verir. Firmalar için nakitte tasarruf etme imkanı sağlar.

  • Barter sisteminin bir avantajı esnekliktir. İstediğin ya da satın almayı planladığın ürünü nakit kullanmadan her hangi bir ürün veya servisle temin edebilirsin.
  • Barter sistemi vergilendirilebilir bir sistem olmadığı ya da henüz vergilendirmenin bir yolu bulunmadığı için barter sistemini kullanarak vergi ödemeden muaf olunabilir.
  • Uluslar arası her hangi bir barter sistemi ile yapılmış ticarette döviz kaynaklı bir sorunla karşılaşılmaz.
  • Son ama en önemli avantaj barter sisteminin çok basit olmasıdır. Kazan-kazan biçiminde ilerler.

Dezavantajlar:

  • Barter sistemi kullanılarak yapılmış her hangi bir işlemin (özellikle uluslar arası olanlar) lojistiğinde riskler her zaman olaya dahildir.
  • Vadeli yapılan işlemlerde çek veya senet kullanıldığından her hangi bir vadeli işlem kabul görmez bu sistemde.
  • Diğer bir dezavantajda bütün ürünler veya servisler bölünebilir olmamasıdır. Örneğin bir galericinin bir araba karşılığında galerisini boyatmasında değer eşliği bulunması çok zordur.


Yorumlar

 Paylaşın

      Sevimli Dinazor Oyunu   Hesap-Makinesi.apk