Doktrin Ne Anlama Gelmektedir?

Doktrin Ne Anlama Gelmektedir?

Doktrin Nedir?

Akademik çevrelerde, üniversitelerde ve diğer eğitim kurumlarında sık sık duyduğumuz "doktrin" kelimesi Latince kökenlidir ve belirli bir konu ya da inanç sistemine ilişkin kabul, ilke ve kurallar bütününü ifade eder.

Öğreti kavramı dini bağlamda sıkça kullanılırken, ortak hukuk ilkelerinde de rastlanmaktadır. Meşru müdafaa, adil kullanım ve ilk elden satış öğretisi bu ilkelerin örneklerindendir. Kimi kurumlarca "öğretilen şey" olarak tanımlanan doktrin, iş süreçlerine ilişkin bilgi paylaşımına vurgu yapar.

✅ Swap Nedir?  

Geniş anlamıyla felsefi bir inancın veya bilimsel bir görüşün toplu ifadesi demektir. İktisat ilminde doktrin, ekol kurmuş veya bir ekole mensup yazarların bilimsel görüşlerini ve toplum anlayışlarını açıklamak için kullanılan bir terimdir. Doktrin teoriden farklı olarak, aksiyomları bilimsel yoldan ispatlanabilir olmakla birlikte, onların altında ve arkasında yatan dünya veya toplum görüşünü de yansıtır. Klasik Doktrin, Tarihçi ve Milliyetçi Doktrin, Neo-Klasik Doktrin bu manada kullanılan klişelerdir. Doktrin tabiri, Alman iktisat literatüründe uzun zaman boyunca "dogma" sözü ile de ifade edilmiştir. Dogma, Yunanca aslında bir inanç sisteminin ifadesi olarak kullanılmış ve Hristiyan ortaçağında (bilhassa Katolik mezhebinde) ispata lüzum ve hacet olmayacak şekilde kabul edilmesi ve uyulması gerekli sayılan akideler manasına gelir. Teorik-bilimsel görüşle değer yargısı niteliğinde olan politik tercih ve inancın karma bütünü doktrin tabirinde de devam etmiştir. Teori ile doktrin arasındaki fark, teorinin belli bir olayın akışı, sebepleri ve sonuçları üzerine bilimsel mantık ve muhakeme yoluyla yürütülen bir izah olması, doktrinin ise incelenen olay üzerine, bilimsel tarafı ile beraber dini, politik, sosyal bir özlemin veya eleştirinin rengini taşımasıdır. Doktrin, bu rengi ile toplum hayatında kurulu düzeni muhafaza veya yeni baştan kurmaya ve geliştirmeye yönelik programlara kaynak olur. Doktrinlerin zaman içinde incelenmesi ve karşılaştırılması iktisatta ayrı bir ihtisas kolunun İktisadi Doktrinler Tarihinin konusunu meydana getirir.

**Siyasi Doktrin**

Tanımı gereği politik doktrin, toplumda yönetme veya idare etme yetkisinin kazanılması ve uygulanması ile ilgili olarak savunulan, öğretilen veya yürürlüğe konulan politika, konum veya ilke anlamına gelmektedir. Siyasi doktrin terimi bazen siyasi ideoloji terimi ile karıştırılmaktadır. Ancak doktrin, ideolojinin etkin yönünden yoksundur ve bu nedenle temelde teorik bir söylemdir, "belirli bir konunun ne olması gerektiğine dair tutarlı bir iddiayı ifade eder" (Bernard Crick). Politik doktrin, kendi başına bir siyasi kimliğin oluşmasından önce gelebilecek rasyonel olarak hazırlanmış bir değerler setine dayanır. Meta-teorik düzeyde felsefi yönelimlerle ilgilenmektedir.

**Askeri Doktrin**

Askeri doktrin, savaşta karmaşık bir operasyon için oluşturulan bir prosedür gibi varsayılabilir. Tipik örnek, bir tür saldırıya varsayılan bir yaklaşım olarak standart bir manevra, asker ve silah setinin kullanıldığı taktik doktrinidir. Askeri doktrin, zor ve hızlı kurallar yerine eylem için bir rehberdir. Doktrin, ordu genelinde ortak bir referans çerçevesi sağlayarak askeri görevleri yerine getirmenin ortak yollarını oluşturur.
  • Almancası: Doktrin.
  • Fransızcasi: doctrine.
  • İngilizcesi: doctrine.

Yorumlar

 Paylaşın

      Sevimli Dinazor Oyunu   Hesap-Makinesi.apk