BCEAO Nedir?

Batı Afrika Devletleri Merkez Bankası

BCEAO

Batı Afrika Devletleri Merkez Bankası (BCEAO), Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği'ni (WAEMU) oluşturan sekiz ülkenin merkez bankasıdır: Benin, Burkina Faso, Gine-Bissau, Fildişi Sahili, Mali, Nijer, Senegal, ve Togo. BCEAO, bu ülkelerdeki para biriminin basımından ve kontrolünden, ayrıca para politikasının uygulanmasından ve bankacılık sisteminin düzenlenmesinden sorumludur. BCEAO'nun genel merkezi Senegal, Dakar'da bulunmaktadır.

Batı Afrika Devletleri Merkez Bankası (BCEAO), merkezi Dakar, Senegal'de bulunan uluslararası bir kamu kurumudur. Batı Afrika Para Birliği (WAMU) üye devletlerinin ortak ihraç kurumudur. 12 Mayıs 1962'de kurulduğunda üyeleri Fildişi Sahili, Dahomey, Mali, Nijer, Moritanya, Senegal, Togo ve Yukarı Volta Cumhuriyetlerinden oluşuyordu. Şu anda, Para Birliği'nde sekiz (08) üye ülke vardır: Benin, Burkina, Fildişi Sahili, Gine-Bissau, Mali, Nijer, Senegal ve Togo.

✅  Dünya Bankası Nedir? 

Birliğin nakit rezervlerini merkezileştirmenin yanı sıra, Bankanın ana görevleri şunlardır:
  • Para basmak,
  • Para politikasını yönetmek,
  • Bankacılık faaliyetlerini organize etmek ve izlemek ve WAMU üye devletlerine yardım sağlamak.
BCEAO, Batı Afrika Para Birliği'nin üye devletlerinde para basma konusunda münhasır hakka sahiptir. Birlik üye devletlerinde yasal ödeme aracı olan ve paraya çevrilebilen banknotlar ve madeni paralar çıkarır. Banknot ve madeni paraların ihdasına, ihracına ve iptaline Bakanlar Kurulu karar verir. Tek para birimi, eyaletler arasında banknotların sınır ötesi hareketlerini teşvik eder. Merkez Bankası, ihraç ettiği banknotların güvenliğini artırmak amacıyla, para birimi tasdiki ile ilgili basım süreçleri hakkında da araştırmalar yapmaktadır.

Merkez Bankası'nın Birliğe üye devletlerin para politikası yönetimi, fiyat istikrarını sağlamak ve ekonomik büyümeyi teşvik etmek için ekonominin genel likiditesini ekonomik durumdaki eğilimlere göre ayarlamaktan oluşur.

Merkez Bankası'nın temel görevleri şunlardır:

  • WAMU içinde para politikasını tanımlamak ve uygulamak,
  • WAMU'nun bankacılık ve finansal sisteminin istikrarını sağlamak,
  • WAMU'daki ödeme sistemlerinin düzgün işleyişini teşvik etmek ve izleme ve güvenliğini sağlamak,
  • WAMU'nun döviz kuru politikasını Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen şartlara göre uygulamak,
  • WAMU üye devletlerinin resmi döviz rezervlerini yönetmek.
Merkez Bankası (BCEAO), parasal dengeye uygun olarak, iyileştirilmiş bir para politikası ortamına ve daha fazla çeşitlendirmeye, WAMU'da daha güçlü bir finansal sisteme ve bankacılık ve finans sektöründe gelişmiş teknik ve profesyonel kapasitelere katkıda bulunmak için tasarlanmış özel misyonlar veya projeler yürütebilir.

Yorumlar

 Paylaşın

      Sevimli Dinazor Oyunu   Hesap-Makinesi.apk