Açık Kredi Nedir?

Açık Kredi Nedir?

Açık Kredi

Açık kredi, banka tarafından güvenilir müşteriye sadece bir imza karşılığında açılan kredidir. Bu kredi ürünü için teminat ya da kefalet istenmez. Bu krediyi kullanan kişi alacaklıya karşı tüm mal varlığı ile sorumludur.

Borç para alacak bir kimsenin doğrudan doğruya kişisel imzasına güvenilerek açılan krediye “açık kredi” denir. Bu tür kredilerde herhangi bir imzanın eklenmesi veya krediye karşılık teminat istenmesi söz konusu değildir. Bununla beraber, kredi alan kişinin bütün aktifi genel anlamda bir teminat demektir.

✅ Kredi Notu Nedir? 

Kredi taleplerine müşterinin kredi notu, kefalet durumu, nakdi borçları, teminat mektupları, vadeli işlem sözleşmeleri, tahvilleri gibi unsurlar araştırıldıktan sonra müşterilere kredi imkânı sağlanmaktadır. Açık kredi, uygulamada ya son derece güvenilir müşterilere açılır ya da bankanın tamamıyla kendi kontrolü altında bulunan ortaklık ve kuruluşlara açılır

Açık kredi, finans kuruluşlarının vermiş olduğu kredi tiplerinden bir tanesidir. Bankacılık Kanuna göre bankalar kredi verecekleri zaman müşterilerini sıkı bir şekilde araştırmaktadır. Bu bakımdan, ilgili kredi sahibi borcunu ödemezse, kendisine teminatsız para veren banka garameye girer. Bu da sadece imza karşılığında açılan kredi için az çok bir teminatın var olduğunu gösterir.

Bankaların güvendikleri ve alıştıkları müşterilere rehin, ipotek veya kefil imzası gibi ek garanti aramaksızın borç vermesidir. Borçlunun mali imkanları, iş kabiliyeti ve ahlaki durumu, açık kredi tahsislerini etkiler. Açık kredi, borçlu cari hesaptan para çekmek suretiyle kullanılır. Açık kredi sistemi, en fazla, Anglo-Sakson bankacılığında gelişme göstermiştir. Tüketim sebebiyle borçlananlar, kredi kartı kullananlar ve kasa kolaylığı sağlayacak fonlara ihtiyaç duyanlar, bu sistemden faydalanmaktadırlar.

Açık kredilerin kullandırılmasında banka açısından borçlunun itibarı, toplumdaki konumu, ahlakı, ticari bilinirliği ve mal varlığı en önemli unsurlar arasında yer alır.

Açık Kredi Nasıl Tanımlanır?

Açık Kredi, diğer kredi türlerinden farklı olarak bankaların özel olarak gördüğü müşterine herhangi bir teminat istemi duymadan sadece imza karşılığında verdiği kredi çeşididir. Teminat ise kredi alanın mal varlığı ile sınırlıdır. Bundan dolayıdır ki açık kredi sadece yüksek itibarlı ve banka ile iyi bir geçmişi olan kişilere verilir. Kredi alan kişinin itibari, toplumdaki konumu ve en önemlisi mal varlığı çok önemlidir. Krediyi veren finansal kuruluş, kredi talep eden müşterilerine hangi miktarda kredi verebileceğini ve hangi koşullarda vermek istediğini tamamen kendisi belirler.


Yorumlar

 Paylaşın

      Sevimli Dinazor Oyunu   Hesap-Makinesi.apk