Dask Nedir?

DASK Zorunlu Deprem Sigortası  Nedir?

DASK Doğal Afet Sigortaları Kurumu

Dask, Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun kısaltmasıdır. Dask, devletin ve sigorta sektörünün işbirliği ile oluşturduğu, deprem ve depremden kaynaklanan zararları karşılayan bir sigorta sistemidir. Dask poliçesi, konut sahiplerinin zorunlu olarak yaptırması gereken bir sigorta türüdür. Dask, deprem sonrasında yaşamın normale dönmesine katkı sağlamak ve sosyal dayanışmayı güçlendirmek amacıyla kurulmuş bir kamu kuruluşudur.

 İklim Değişikliği Ve Ekonomi 

Neden Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırmalıyım?

Zorunlu Deprem Sigortası, deprem ve deprem kaynaklı hasarlara karşı konutunuzu güvence altına alan bir sigorta türüdür. DASK tarafından düzenlenen bu sigorta, 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereği belediye sınırları içindeki meskenler için zorunludur. Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmak için konutunuzun metrekare, yapı tarzı, inşa yılı ve bulunduğu risk bölgesine göre belirlenen bir prim ödemeniz gerekir. Bu sigorta ile konutunuzda meydana gelebilecek deprem hasarlarının onarım masraflarını karşılayabilirsiniz. Ayrıca, DASK sigortası yaptırmak, kredi kullanmak veya tapu devri yapmak istediğinizde de gerekli bir belgedir. Zorunlu Deprem Sigortası yaptırarak hem konutunuzu hem de geleceğinizi koruyabilirsiniz.

Neleri Kapsar?

Zorunlu Deprem Sigortası konutunuzun binasında depremin ve deprem kaynaklı meydana gelen yangın, infilak, dev dalga (tsunami) ve yer kaymasının doğrudan neden olduğu maddi zararları, poliçenizdeki limitler dahilinde karşılar.

Zorunlu Deprem Sigortası DASK Fiyatı Nasıl Hesaplanır ?

Zorunlu Deprem Sigortası yıllık olarak düzenlenir ve poliçelerin prim tutarları konutun yapı tarzına, brüt yüz ölçümüne, inşa yılına, kat sayısına ve bulunduğu mahallenin risk grubuna göre hesaplanır.

DASK Yenileme Nasıl Yapılır ?

Zorunlu Deprem Sigortası'nın vadesi bir yıldır. Poliçenizi, süresi bitmeden önceki 60 gün içerisinde veya poliçe vade bitiminden sonra en geç 30 gün içerisinde yenileyebilirsiniz.

DASK Poliçesi İptal Edilebilir mi ?

Zorunlu Deprem Sigortası zorunlu bir poliçe olup iptal edilemez.
Sadece Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartları C2 "Sigorta Ettirenin Beyan Yükümlülüğü ve İptaller" maddesi uyarınca mükerrerlik ve riskin ortadan kalkması durumları ile kapsam dışı yerlere sehven poliçe düzenlenmesi durumunda DASK sigortası iptal edilebilir.

Hangi Binalar DASK Sigortası Kapsamındadır ?

DASK sigortası, deprem ve depremden kaynaklanan yangın, infilak, yer kayması ve tsunami gibi doğal afetlere karşı binalarda oluşan maddi hasarları karşılayan zorunlu bir sigortadır.

DASK sigortası kapsamına giren binalar şunlardır :

  • Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerine mesken olarak yapılan binalar
  • 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında olan bağımsız kısımlar
  • Bu binalarda yer alan büro, ticarethane gibi amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler

DASK sigortası yaptırmak için gerekli bilgiler şunlardır:

  • Sigorta yaptıranın adı ve soyadı
  • Sigorta yaptıranın adresi ve iletişim bilgileri
  • Sigorta yaptıranın TC Kimlik numarası (şirket ise vergi numarası)
  • DASK sigortası yaptırılacak yerin adresi ve tapu bilgileri
  • DASK sigortası yaptırılacak binanın hasar durumu ile inşa yılı
  • DASK sigortası yaptırılacak binanın türü (karkas, betonarme, kagir, çelik konstrüksiyon gibi)
DASK sigortası yapmak için sigorta şirketleri, acenteleri, bankalar veya internet siteleri gibi yetkili kurumlara başvurulabilir.

Kapsam Dışında Kalan Binalar

DASK Sigortası, deprem ve deprem sonucu oluşan yangın, infilak, tsunami veya yer kayması gibi doğal afetlerden kaynaklanan maddi zararları karşılayan bir sigorta türüdür. Ancak DASK Sigortası, her türlü binayı kapsamaz. Bazı binalar DASK Sigortası kapsamı dışında kalır. Bu binalar şunlardır:
  • Kamu binaları ve kamu hizmet binası olarak kullanılan binalar
  • Köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca köy yerleşik alanları ve civarında ve mezralarda yapılan binalar
  • Tamamı ticari veya sınai amaçla kullanılan binalar
  • Projesi bulunmayan ve mühendislik hizmeti görmemiş binalar
  • Taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde tadil edildiği veya zayıflatıldığı tespit edilen binalar
  • Taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde ilgili mevzuata ve projeye aykırı olarak inşa edilen binalar
  • Yetkili kamu kurumları tarafından yıkılmasına karar verilen binalar ile mesken olarak kullanıma uygun olmayan, bakımsız, harap veya metruk binalar
Bu binalara DASK Sigortası yaptırmak mümkün değildir. Bu binaları güvence altına almak isteyenler, ihtiyari deprem sigortası gibi alternatif sigorta ürünlerine başvurabilirler.

Bu blog yazısı, DASK Sigortası kapsam dışında kalan binaları anlatmaktadır. DASK Sigortası hakkında daha fazla bilgi için "https://dask.gov.tr/tr/teminat-ve-kapsami" adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

 Paylaşın

      Sevimli Dinazor Oyunu   Hesap-Makinesi.apk