Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Dünya Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. Bu gün, kadınların insan hakları, eşitlik ve özgürlük mücadelesini simgeler. Aynı zamanda kadınların ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarını kutlamak için de bir fırsattır.

"Şuna inanmak lâzımdır ki, dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir." Mustafa Kemal Atatürk

Dünya Kadınlar Günü'nün tarihi, 1900'lerin başında işçi hakları hareketlerine dayanır. 1908 yılında New York'ta 15 bin kadın tekstil işçisi, daha iyi çalışma koşulları ve oy hakkı talebiyle greve gitti. Bir yıl sonra Amerika Sosyalist Partisi, 28 Şubat'ı Ulusal Kadınlar Günü ilan etti.

1910 yılında Danimarka'nın Kopenhag kentinde düzenlenen Uluslararası Sosyalist Kadın Konferansı'nda Alman sosyalist lider Clara Zetkin, her yıl bir Dünya Kadınlar Günü düzenlenmesini önerdi. Bu öneri 17 ülkeden 100 kadın tarafından oybirliğiyle kabul edildi.

1911 yılında ilk Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre'de gerçekleştirildi. Milyonlarca kadın eşitlik, adalet ve barış taleplerini dile getirdi. Aynı yıl New York'ta bir tekstil fabrikasında çıkan yangında 140 kadın işçi hayatını kaybetti. Bu olay kadınların çalışma koşullarının iyileştirilmesi için daha fazla mücadele etmesine neden oldu.

1917 yılında Rusya'da Birinci Dünya Savaşı'nın yarattığı açlık ve sefalet nedeniyle kadınlar sokaklara döküldü. "Ekmek ve barış" sloganlarıyla protesto eden kadınlar Çarlık rejimine karşı devrimin fitilini ateşledi. Rusya'da 8 Mart (Miladi takvime göre 23 Şubat) resmi tatil ilan edildi.

1975 yılında Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Kadınlar Günü'nü resmen tanıdı ve her yıl için bir tema belirlemeye başladı. Bu yılki tema "Çalışma hayatını değiştiren kadınlar: 2030'a kadar eşitlik" olarak belirlendi.

Dünya Kadınlar Günü, kadınların toplumsal cinsiyet eşitsizliği, şiddet, ayrımcılık ve baskı gibi sorunlara karşı seslerini yükselttikleri bir gündür. Aynı zamanda kadınların dayanışma, güçlenme ve ilham verme gibi değerleri paylaştıkları bir gündür.

Türkiye'de 8 Mart…

Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınların eşitlik, özgürlük ve adalet mücadelesini kutladığı bir gündür. Bu gün, kadınların toplumsal, ekonomik ve siyasal alanda elde ettikleri kazanımları hatırlatırken, aynı zamanda karşılaştıkları sorunlara ve taleplere dikkat çeker. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılında resmi olarak tanınmıştır. Türkiye'de ise ilk kez 1921 yılında kutlanmıştır. Her yıl 8 Mart'ta kadın örgütleri, sendikalar, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları çeşitli etkinlikler düzenleyerek kadın hakları konusunda farkındalık yaratmaya çalışırlar.

Onlar Hayatımızın En Özel Varlıkları...

Onlar hayatımızın en özel varlıkları... Kimi annemiz, kimi hayatımızın en büyük aşkı, kimi arkadaşımız, kimi ise göz bebeği kızımız... Kadınlara ithaf edilen o kadar özel günün arasında en önemli gündür belki de Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Haklarından vaz geçmeyen, inancını ve kendine güvenini asla kaybetmeyen güçlü kadının günü olan bu günde siz de hayatınızdaki güçlü kadınları mutlu edecek sözler kutlayın. Fakat sadece Kadınlar Günü’nde değil, yaşamımızda fark yaratan kadınları her gün başınızın tacı edin. Onlardan alınan ilhamla dünyanın daha güzel bir yer haline geldiğini unutmayın.”



Yorumlar

 Paylaşın

      Sevimli Dinazor Oyunu   Hesap-Makinesi.apk