Ebitda Favök Nedir?
FAVÖK (Ebitda)
Ebitda bir firmanın finansal durumunun uluslararası anlamda karşılaştırılabileceği bir göstergedir ve bazı dezavantajlara sahip olsa da firmanın kazanç potansiyeli ile ilgili bazı fikirler verir. Hatta bir şirket için devir veya yatırım gibi bir durum söz konusu ise o şirketin değerini belirlemek için büyük bir önem taşır. FAVÖK’ün yani EBITDA’nın formüllerinden bazıları şu şekildedir;- EBITDA= Net Kar + Ödenecek Vergi + Faiz Giderleri + Amortisman ve Yıpranma Payı
- FAVÖK= Faaliyet Karı + Amortisman veya daha açık haliye;
- FAVÖK= Brüt Kar – Genel Yönetim Giderleri – Pazarlama Giderleri + Amortismanlar
FAVÖK şirketin esas faaliyet kârına nakit olmayan giderlerini ekleyerek bulunur. Örneğim amortisman para çıkışı gerektirmeyen bir giderdir. O nedenle FAVÖK hesabında amortismanı esas faaliyet karına ekleriz.
FAVÖK ile şirketin esas faaliyetinden elde ettiği karı görebiliriz. Bu sayede şirket yönetiminin esas faaliyetle ilgili olmayan konular nedeniyle almış olduğu kararların etkilerini ve yasal düzenlemelerin etkilerini esas faaliyet karından arındırmış oluruz. Örneğin faiz giderleri şirketin borçlanması nedeniyle oluşmaktadır. Bazen şirketlerin esas faaliyetleri dışında işler için borçlandıkları görülür.
Pozitif EBITDA değeri, firmanın faiz, vergi ve amortismanlardan önceki kazancının olduğunu ifade eder. Negatif EBITDA değeri ise ilgili şirketin faiz, vergi ve amortismandan önce zararda olduğunu gösterir. Yüksek EBITDA değeri, firma için pozitif görünüme işaret eder ve firmanın gelecek dönemdeki kârlılık potansiyelini ortaya koymada yardımcı olur.
Bu Değer Nasıl Yorumlanır?
Her ülke veya sektörün uyguladığı faiz, vergi, muhasebe politikaları birbirinden farklılık göstermektedir. Bu sebeple farklı ülkelerdeki şirketlerin kazanç potansiyelleri karşılaştırılırken çıkan sonuç çok tutarlı olmayacaktır. FAVÖK faiz, vergi, amortisman gibi unsurları da içermesi sebebiyle karşılaştırmayı daha objektif kılacaktır. Bu değerin pozitif olması durumunda firmanın kazancının olduğunu anlayacağımız gibi negatif olması durumunda da vergi, amortisman ve faizden önce zararda olduğunu anlarız.EBITDA’nın Dezavantajları
- EBITDA, genel kabul görmüş muhasebe standartlarına göre hesaplanan bir rasyo değildir. Firmadan firmaya hesaplayan kişiden hesaplayana değişiklik gösterebilir. EBITDA hesaplamaları karşılaştırılırken raporlarda belirtilen dipnotlara bakmak gerekmektedir.
- Şirketler Faiz, vergi ve amortisman hesaplamalarında bir önceki rapor dönemine göre değişikliğe gitmiş ise EBITDA’nın sonucu yanlış bilgi verecektir.
- EBITDA, karlılığın ölçümlenmesinde iyi bir metrik olmakla birlikte, yaygın bilinenin aksine nakit akışını değerlendirmemektedir.
- İşletme sermayesinin finansmanı için gerekli olan nakdi ve önemli olabilecek eski ekipmanın değiştirilmesini de hesaplamaya dahil etmez.
- Yukarıdaki dört madde ile ilgili gri kalan konular sebebiyle EBITDA, çoğu zaman bir şirketin kazançlı olduğunu göstermek için bir muhasebe hile olarak da kullanılabilir.
Yorumlar