Arbitraj Nedir?
Arbitraj
Fiyat farklarından yararlanmak amacıyla para, bitcoin, kıymetli maden, tahvil ve hisse senedi alıp satma işlemidir.
Arbitraj, kısaca açıklamak gerekirse, farklı piyasalarda işlem gören aynı menkul kıymetin, paranın veya değerli madenin fiyatının farklı olması durumunda eş zamanlı olarak düşük fiyatlı piyasadan alınıp yüksek fiyatlı piyasada satılarak risksiz kar elde etmektir.
✅ Sanal para nedir? Nasıl kullanılır? ➤
Farklı piyasalarda aynı menkul kıymetler için farklı denge fiyatları oluşmuş olması durumunda, menkul kıymetlerin ucuz olduğu piyasadan alınarak daha pahalı olduğu piyasada satılmasıdır. Arbitrajcı arbitraj işlemini gerçekleştiren kişidir. Alış-satış işleminin aynı anda gerçekleştiği varsayımı altında arbitrajcı hiçbir risk üstlenmez. Arbitrajda malın satış fiyatı ile alış fiyatı arasındaki pozitif fark arbitrajcı karıdır. Arbitraj, piyasa işleyişinde bozukluğun sonucudur. Zira işleyen bir piyasada aynı menkul kıymetler için tek fiyat oluşur. Ve işleyen piyasalarda arbitraj mümkün değildir.
Arbitrajı örnekleyecek olursak; BIST'te €10 = 21.4₺ iken Dowjones'ta €10 = 27₺ ise arbitrajcı BIST'ten aldığı avroları Dowjones'ta satarak kâr elde eder. Arbitrajın oluşabilmesi için iki piyasanın birbirinden habersiz olması gerekir fakat günümüzde mükemmel piyasa koşullarına yaklaşılmakta olduğundan arbitraj gün geçtikçe zorlaşmaktadır.
Arbitraj İşlemini Kimler Yapar?
Arbitraj işlemini, portföy ya da zenginlik yönetimi yapan şirketler arbitraj durumunu fark edebilmek adına ilgili yazılımları düzenler. Gerekli algoritmaların yazılmasıyla arbitraj durumu görünür ve işlem yapılır. Arbitraj piyasanın hareket durumuna göre manuel fark edilebilir. Ancak normal piyasa günlerinde özel yazılım yüklemeden arbitrajı fark etmek mümkün değildir. Arbitraj işlemi yapan yatırımcılar piyasaya hakim, deneyimli yatırımcılardır. Yeni başlayan yatırımcılar eş zamanlı işlem yapmakta zorlandıklarından dolayı arbitraj işlemi onlara uygun değildir.
Yorumlar