Bist-100 Nedir?

Bist 100 Endeksi Nedir?

Borsa İstanbul

Türkiye’de yasal yollar ile oynanabilen ve SPK nezdinde denetime tabi olan borsalar, belirli adlandırmalar ile farklı konseptlerde karşımıza çıkabiliyorlar. Bu anlamda hizmet veren Borsa İstanbul, farklı menkul değerlere sahip olan hisseleri, yine farklı gruplarda işleme açıyor. Örneğin, Bist-30 ve Bist-100, Borsa İstanbul’da işlem gören en önemli endeksler olarak ön plana çıkıyor. Peki, bu endekslerden Bist-100 nedir? Ne anlama gelir?

Borsa İstanbul Endeksleri

Borsa İstanbul A.Ş. ya da kısaca bilinen adı ile BİST, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adı altında faaliyet göstermeye başlayalı 35 yıldan fazla olmuştur. İlk olarak 1985 yılında faaliyete geçen İMKB, 2013 yılında isim değişikliğine gitmiş ve İMKB yerine BİST, yani Borsa İstanbul olarak hizmet vermeye başlamıştır. Yurt içi ve yurt dışı yatırımcılara sermaye piyasalarında hizmet vermekte olan BİST, aynı zamanda bireylere ve şirketlere hizmet vermekte olan aracı kurumlar için takas ve saklama hizmeti sunmaktadır.

Borsa İstanbul, faaliyetlerini sürdürmekte olduğu hizmetler ile ilgili olarak farklı pariteler ve endeksler sunmaktadır. Bu endeksler arasında Borsa İstanbul en değerli 30-50 hissesine ev sahipliği yapan Bist-30 ve Bist-50 yine Borsa İstanbul’un en kıymetli 100 hissesini belirten Bist-100 bulunmaktadır. Peki, BİST-100 ne anlama gelir?

Bist-100 Endeksi Nedir? 

Borsa İstanbul 100 Endeksi ya da bilinen adı ile BİST-100 endeksi, Borsa İstanbul çatısı altında sermaye piyasalarında işlem gören hisselerin yer aldığı ve en kıymetli 100 hisse senedinin işlem gördüğü borsa endeksidir. Bist-100, aynı zamanda Pazar dizini olarak XU100 olarak geçmekte ve bu işlem kodu ile gösterilmektedir. İşlem hacmi bakımından göz atıldığında, BİST çatısı altında işlem gören en değerli 100 hissenin yer aldığı BİST-100, yatırımcılar için güvenilir Borsa hisselerinin yer aldığı endekslerden birisi olarak ön plana çıkmaktadır.


Yorumlar

 Paylaşın

      Sevimli Dinazor Oyunu   Hesap-Makinesi.apk