Likidite Nedir?

Likidite Nedir?

Likidite, bir finansal ürün, menkul kıymet ya da gayrimenkulün nakde çevrilebilme kolaylığına verilen isimdir.

Bir menkul kıymet, değerini çok fazla kaybetmeden nakde çevrilebiliyorsa, ilgili menkul kıymetin likit olduğu söylenir. Başka bir deyişle; her an nakde çevirebileceğiniz ve nakde çevirirken talep eksikliğiyle karşılaşmayacağınız, kolay alıcı bulan ürünler likit ürünlerdir.

✅ İlginizi çekebilir: Faiz Artırımı Neden Yapılır?

Paraya çevrilebilen tüm aktifler likidite olarak kabul edilir. Kaynağın, tüzel yada özel kişiliğe ait olması likit olma özelliğini engellemez. Örneğin; şahıslara ait ev, araba gibi gayrimenkuller yada bir şirkete ait tahvil ve benzeri menkul kıymetler likit ürünlerdir. Ayrıca tüzel kişiliğe sahip şirketlerde likidite kavramı farklı bir şekilde de hesaplanmaktadır. Bir işletmenin tüm borcunu karşıladıktan sonra elde kalan nakit seviyesi aynı zamanda şirketin likidite durumunu da belirlemektedir. Ayrıca işletmenin satışa çıkaracağı kaynağın nakde çevrilme durumu ne kadar kolaysa kaynağın o kadar likit olduğu söylenebilir.

Likidite Kavramı 

Bir ekonomide likiditenin fazla olması o ekonomide nakit fazlası olduğunun bir göstergesidir. Nakit paranın çok olması o ülkede nakit işlemlerin fazla gerçekleştiğini gösterir. Likidite oranının düşük olması ise, ilgili ekonomide nakit işlemlerden daha fazla vadeli işlemler vb. likidite oranı az olan işlemlerin gerçekleştiğini gösterir. Ekonominin dengesi açısından ise nakit miktarının yeterli düzeyde olması gerekir. Ülkedeki likidite oranının ise, her ekonominin finansal yapısına göre optimum seviyede olması istenilen durumdur.

Piyasasında sıkça duyulan bir başka kavram ise likidite sağlayıcılığıdır. Likidite sağlayıcı aracı kurum, aracılık hizmeti verdiği yatırımcılarına, piyasadaki gerçek fiyatlardan işlem yapabilme imkanı sağlar ve genellikle likidite sağlayıcı olmayan kurumlara göre daha düşük bir spread oranı uygular. Bir kurumun likidite sağlayıcı olabilmesi için, güçlü bir sermaye yapısına sahip olması ve ileri düzeyde teknolojik alt yapıya sahip olması gerekmektedir.

Kaynak: investaz.com.tr


Yorumlar

 Paylaşın

      Sevimli Dinazor Oyunu   Hesap-Makinesi.apk