Paramı Nasıl Değerlendire bilirim?

Paramı Nasıl Değerlendireyim?

Finansal Yatırım

Yatırımda her kişinin beklentisine, tercihlerine uygun ürün bulmak mümkün. Yaş, sorumluluklar, endişeler, beklentiler, vade, tecrübe, ailenden gördüklerin, alışkanlıklar, risk anlayışın... Girişim konusunda kendi işini kurmak isteme çok güzel. Fakat ne iş yapacağına karar verdin mi? Ne istediğin çok önemli. Yapmayı sevdiğin, anladığın bir iş olmalı. Girişim yolu çakıl taşları dolu, düşmemek için istek/heyecan şart. Etrafına bir bak incele, araştır. İnsanlar neye ihtiyaç duyuyor? Rakibinin fazla olmadığı ya da olsa bile onlardan farklı bir iş seçeneği olsun. Alanını belirledikten sonra her ayrıntıyı güzelce düşün ve iş planı hazırla. Buna öncelik ver.

Finansal yatırım için kişiyi çok daha iyi tanımak, anlamak lazım. Ama kişi kendini EN İYİ tanıyan dır.  Bilmediğiniz bir şeye para yatırmayın. Kendinize bir hedef koy ve sana uygun gelen bir yatırım aracı hakkında bilgi edin. Hisse senedi hakkında bilgin, tecrüben var mı? Eğer yoksa tavsiyem birikiminin %10-5 kısmı ile başlayabilirsin. Hisse senedi alarak bir şirkete ortak oluyorsun. Bu nedenle gelişeceğine inandığın bir sektör ve firma, aynı zamanda yönetimine güvendiğin bir işletme olmalı. Şirketlerin yatırım ilişkileri bölümünü arayarak şirket hakkında bilgi alabilirsin.
Etrafından duyduğun tüyolara göre hareket etme. Risk yüksek ama getiride çok yüksek. Mutlaka bir uzmana danış: Hisse senedi uzun dönem için çok cazip. Bilgin, deneyimin yok ise borsaya endeksli (yani borsadaki en büyük 30 yada en büyük 100 şirketle aynı yönde hareket eden) borsa yatırım fonları ya da Temettü getirisi (yani karını dağıtan) 2-3 şirket hisseleri düşünebilirsin. Buradaki yazılan internet sitelerinden de borsaya yatırım konusunda ayrıntılı bilgi alabilirsin. 
  • www.imkb.gov.tr
  • www.spk.gov.tr
  • www.tspakb.org 
  • www.tkyd.org
  • www.mkk.gov.tr
  • www.boryad.org 
  • www.takasbank.com.tr
  • www.yatirimyapiyorum.gov.tr
YATIRIM FONLARI 
Yatırım fonları borsadan direk hisse almak istemeyenler için biçilmiş kaftan. Uzmanlara kendini tanıtıyorsun, onlarda senin için yatırım yapıyor. Hiç borsa tecrübesi olmayanlara yatırım fonlarıyla aşina olmalarını tavsiye ediyor uzmanlar. Yatırım fonunu bankandan ya da aracı kurumlardan alınabiliyor.

Anapara korumalı Fon: 
Halka arz yolu ile katılabiliyorsunuz. Beklentilere uygun bir fon seçip (İMKB 30 endeksi, USD, EURO, BRİC birçok çeşidi var.) paranızı bu tür fonlara yatırabilirsiniz. Bu fonun avantajı koyduğun anaparayı vadesinden önce çekmediğiniz sürece %100 garantide. (Tek risk, eğer ana para korumalı fon getirisi 0% olursa, evet ana para duruyor ama hiç faiz kazanmadan... Yani mevduat faizi kazanamamış oluyorsunuz o kadar)

Yorumlar

 Paylaşın

      Sevimli Dinazor Oyunu   Hesap-Makinesi.apk