Stagflasyon Nedir?

Stagflasyon nedir? Ne anlama geliyor?

Stagflasyon

Stagflasyon nedir?
Ne anlama geliyor?  Stagflasyon, İngilizce 'Stagnation' yani durgunluk/daralma ve 'Inflation' yani enflasyon kelimelerinden türetilmiş bir ekonomik terimdir. Ekonomik hayatta hem durgunluk hem de enflasyon yaşandığı dönemlerde bu iki olgunun birbirini tetiklediğini ve büyüttüğünü anlatmakta kullanılır. Merkez Bankası sözlüğünde stagflasyon terimi için “Bir ekonomide üretimin düştüğü veya en azından artmadığı bir ortamda enflasyon yükseldiği zaman meydana gelen durumu ifade etmektedir” tanımı yer alıyor.

 Deflasyon Nedir? ➤

Ekonomideki durgunluğun enflasyonla birleşmesi “stagflasyon” olarak adlandırılır. Yakın olmakla birlikte, kavramsal açıdan farklılıklar gösterdiği terimlerden ayırt etmek bağlamında; “stagnasyon”, stagflasyondan farklı olarak ekonominin ortalamadan düşük bir hızda büyümesi veya büyümemesi durumuyken, “slumpflasyonun“ stagflasyondan farkı “ekonomi küçülürken enflasyonun yüksek seyretmesi”dir.

Stagflasyon, modern iktisat tarihi boyunca bir ekonomik hastalık olarak belli dönemlerde etkili olmuştur. Günümüzde büyüme ve enflasyon önceliklendirmesi konusunda görüşler birbirinden ayrılmakla birlikte, temel hakim olan görüş sürdürülebilir büyüme dinamikleri için enflasyonun düşürülmesi gerekliliğinden ileri gelmektedir. Bu bakımdan, para politikası araçlarının kontrolü ile talebin ve ikincil etkilerin baskılanarak fiyat istikrarının istenen düzeye çekilmesi, ardından koşulların normalleştirilerek büyümenin önünün açılması rasyonel bir uygulama olarak değerlendirilir. Buna karşın; politika araç seti uygulamasına büyüme, enflasyon ve istihdam dinamiklerinin tepki süresi değişebilmektedir.

Stagflasyon Nedenleri Nelerdir?

Mikro ölçekte talebi besleyen unsur, enflasyondan dolayı bozulan fiyatlama davranışları ve buna bağlı olarak daha fazla ücret artışına zorlanan firmalar nedeniyle kısa vadede oluşan gelir artışı etkisidir. Bu etken, birkaç ay içinde enflasyon artışının ücret zammı etkisini silmesiyle yerini yeniden talepte sönümlenme etkisine bırakmaktadır. Ancak, finansman maliyetlerini minimize eden düşük faiz politikaları, özel tüketim isteğini canlı tutuyor. Bir yandan kredilerde artış gözlenirken, bir yandan da hem maliyet nedeniyle hem de talep etkeniyle bozulan fiyatlama davranışlarını izliyoruz. Fiyatlama davranışlarının bozulması, enflasyon belirsizliği anlamına geldiğinden ısındırıcı etki de devam ediyor.

Sonuç olarak;

Ülke ekonomisi açısından stagflasyon meydana geldiği zaman bazı ciddi problemler ile karşı karşıya kalır. Bu problemler uluslararası çapta meydana gelirken aynı zamanda bir ülke içindeki bireysel ve toplumsal olarak da sorunlar yaratabilmektedir.

  • Ülke çapında ciddi oranda işsizlik meydana gelir.
  • Enflasyon rakamları sürekli yukarı doğru devam eder.
  • Ekonomik büyüme yaratılamaz.
  • Ülke ekonomisinde ciddi bir durgunluk yaşanır.
  • İhracat düşerken ithalatın oranı artar.

Bugünü ciddi durumlar ile karşı karşıya kalan ülkeler, stagflasyon yaşarken aynı zamanda ekonomik çözümler bulmaya çalışırlar. Bu doğrultuda ekonomik açıdan doğru politikalar uygulamak suretiyle enflasyon durdurulmaya çalışılırken, işsizliğin artışının önüne geçirme konusunda mücadele gösterilir.


Yorumlar

 Paylaşın

      Sevimli Dinazor Oyunu   Hesap-Makinesi.apk