Boğa Piyasası Nedir?

Boğa Piyasası Nedir?

Boğa Piyasası (Bull Markets – Bulish Market)

Yükselen piyasaları ifade eden Boğa Piyasası (Bull Markets – Bulish Market), belirli bir periyot içerisinde (genelde bir yıl) fiyatların en düşük seviyeden yüzde 20 yükseldiği durumu tanımlıyor.

 Ayı Piyasası Nedir?  

İyimserliğin hakim ve alışların ağırlıkta olduğu, talepteki artış nedeniyle fiyatların artmaya devam ettiği boğa piyasaları genel olarak ekonominin güçlendiği ya da güçlü olduğu dönemlerde gözlenir. Fiyatların sürekli yükseliş eğiliminde olduğu Boğa Piyasası, Ayı Piyasası’na kıyasla daha az risklidir. Dolayısıyla böyle bir piyasada yatırımcılar açısında uygulanabilecek en temel yatırım yöntemlerinden biri “Al ve Tut Stratejisi” olabilir.

Boğa Piyasasını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

  • Boğa piyasasının ne kadar süreceği, piyasadaki ürünler ve ortama göre farklılık gösterir. Haftalık, aylık ve yıllık zaman dilimlerine göre şekillenebilen bu piyasa türü genelde döngüsel olarak süreci tamamlar. Arz talep dengesi boğa piyasasını ve süreceği zamanı etkiler.
  • Güçlü ekonomi, ülkedeki yüksek istihdam seviyesi, boğa piyasasını etkileyen faktörlerdendir. Yükselen piyasa ivmesinin ne kadar süreceğini yatırımcılar kolaylık ile anlayabilir.
  • Boğa piyasasının ismi boğanın ilk saldırı anındaki yükselişi esas alınarak konulmuştur. Boğa piyasasında fiyatları, ani ve yukarı doğru bir yükselişe geçer.

Boğa Piyasasının Riski Azdır

Boğa piyasası, fiyatların gelecekte iyimser bir ortamda seyredeceği yani piyasanın yükseliş trendinde olduğu zamanlardır. Bu dönemlerde yatırımcılar alıma geçer.

Boğa piyasası, fiyatların sürekli olarak yukarı yönlü hareket etmesinden dolayı, ayı piyasasına göre daha az risklidir. Bu piyasalardan tecrübesiz yatırımcılara bile kazanç sağlayabilir. Bu sebeple, izlenen stratejiler ayı piyasasına kıyasla çok daha basittir.

Boğa Piyasasının Aşamaları

Boğa piyasası hızlı şekilde yaşanan bir yükseliş olarak tanımlansa da aslında bu trendin arkasında zamana yayılmış çeşitli aşamalar bulunur. Bu aşamaları iyi anlamak boğa döneminde kazanç elde etmek için gereklidir. Ayrıca boğa piyasası ne kadar sürer sorusuna cevap verebilmek de ancak bu aşamaların anlaşılmasıyla mümkün olur. Bu piyasa tipi 3 ayrı aşamadan oluşur.
  • İlk aşama toplama evresi olarak nitelendirilebilir. Bu aşamada, borsadaki varlıklarından bekledikleri sonuçları elde edemeyen ve zararına satış yapan kişilerin piyasadaki ürünleri daha büyük ölçekli yatırımcılar tarafından toplanır. Bu evre, hazırlık süreci olarak da düşünülebilir.
  • İkinci aşama ise alım dalgası olarak isimlendirilir. Bu aşamada büyük yatırımcıların yapmış oldukları alımlar piyasada yukarı yönlü bir hareket yaratmaya başlar. Yaşanan bu yükseliş küçük ve orta ölçekli yatırımcıları alım yapma konusunda cesaretlendirir. Bu aşamada hâlen yatırım yapma fırsatı mevcuttur.
  • Üçüncü aşama ise doygunluk olarak ifade edilir. Bu aşamada yaşanan yoğun alım nedeniyle piyasa hacmi sınıra ulaşır. 3. aşamayı boğa döneminin bitişi olarak ifade etmek de mümkündür. Bu aşamada büyük satışlar ve sert düşüşler görmek mümkündür. Yaşanan bu sert düşüşler ise ayı piyasası olarak isimlendirilir.

Neden Boğa Ve Ayı Piyasası Deniyor?

Piyasa yönünü ifade etmek için kullanılan boğa ve ayı ifadelerinin neden kullanıldığına dair farklı görüşler olsa da en bilineni; boğaların saldırı sırasında boynuzlarını aşağıdan yukarıya, ayıların ise pençelerini bir saldırı durumunda yukarıdan aşağıya savurmalarından kaynaklandığıdır.

Boğa ve ayı piyasaları kısa vadeli piyasa değişimlerinden ziyade orta ve uzun vadeli trendleri ifade eder. Buradaki orta ve uzun vade aylara ve yıllara karşılık geliyor. Ayrıca hem boğa hem de ayı piyasaları piyasanın tümü için geçerli olabileceği gibi tek bir finansal varlık için de geçerli olabiliyor. Varlık fiyatlarının mevcut koşulları yansıtıyor olması ve trend hareketinin hacimle uyumlu olması her iki piyasanın da ortak özellikleridir.

Neden hayvan isimleri kullanılıyor?

  • Boğa ve ayının borsanın zıt eğilimlerini temsil etmek için kullanılmasına ilişkin birkaç teori var.
  • Bunlardan biri, bunun kökenini 16. ve 19. yüzyıllar arasında İngiltere'de popüler olan hayvan dövüşü gösterilerine bağlıyor.
  • Bu geleneğin iki çeşidi, bir boğa veya ayının bir çit içinde köpek sürüleriyle karşı karşıya getirilmesinden oluşuyordu.
  • Boğalar köpeklere kafaları yerden yukarıya doğru hareket ederek saldırırken, ayılar yüksek bir konumdan aşağıya doğru pençe atarlardı, bu nedenle 1801'de kurulan Londra Borsası'nın öncüleri bu terimleri jargonlarına dahil etmiş olabilirler.
  • Bununla ilgili bir diğer teori de "ayı" teriminin ayı postu piyasasından kaynaklandığıdır. Post ticareti yapan aracılar bunları daha tuzakçılardan satın almadan önce satarlardı.
  • Ayı derisi satıcılarına basitçe "ayı" denmeye başlandı ve bu terim, zarar eden ya da düşüş eğiliminde olan bir işletmeye atıfta bulunmak için kullanıldı; bunun karşıtı ise yukarıda bahsedilen dövüşlerde ayının antitezi olan boğa olacaktı.
  • Daha basit bir açıklama içeren başka teoriler de var: boğa canlılığı, saldırganlığı ve gücü temsil eden bir hayvandır; ayı ise uzun kış uykusuyla bilinir.

Yorumlar

 Paylaşın

      Sevimli Dinazor Oyunu   Hesap-Makinesi.apk