NFT Nedir?

NFT Nedir? Ne işe yarar?

NFT

Takas edilemez jeton, ya da İngilizcedeki popüler ismiyle non-fungible token, dijital bir varlığın benzersiz olduğunu ve bu nedenle birbirinin yerine geçemeyeceğini onaylayan, blok zinciri adı verilen bir dijital defterde depolanan veri birimidir.

İçinde bulunduğumuz döneme damgasını vuran dijital dönüşüm süreci, her geçen gün hayatımıza yeni kavramlar kazandırmaya ve dünyayı değiştirmeye devam ediyor. Dijital mülkiyet ve koleksiyonculuk gibi olgulara yeni boyutlar kazandıran NFT de bunlardan biri. NFT’ler bir eserin dijital olarak sergilenmesi olarak değerlendirilir. Bu eserler değiştirilmez, benzersiz eserlerdir.

✅ Bitcoin Hakkında...  

NFT’ler fiziksel dünyadaki sanat ederlerinin dijital dünyadaki yansıması olarak değerlendirilebilmektedir. Ayrıca NFT’ler, dijital ürünlerin sahipliğinin kanıtlanması için kullanılmaktadır. Bu eserlerin değerleri benzersiz olmasına göre farklılık göstermektedir. Hiçbir NFT eseri birbirine benzemediği için değer kazanır.

Dijital sertifika olarak görülen NFT’ler, fiziksel dünyadaki eserlerin dijital yansıması olarak değerlendirilmektedir. NFT kavramı son dönemlerde tüm dünyanın gündeminde ve önemli bir kavram haline gelmiştir. Son dönemde popüler bir popüler olan NFT’ler milyonlarca dolara satılabiliyor. NFT’ler sanatla teknolojinin birleştiği bir sistem olarak değerlendirilmektedir.

NFT’ler Nasıl Üretiliyor?

NFT nasıl üretilir konusu, en çok merak edilen konulardan biri. NFT üretimi, Ethereum blok zinciri geliştiricilerinin hazırladığı ERC-727C token (Sanal Para) standartlarında üretiliyor. Tabii burada NFT üreticilerinin işini kolaylaştırmak önemli çünkü blok zincirin teknik tarafı, bir hayli karmaşıklaşabiliyor. NFT üretme işlemlerini gerçekleştirmek için üreticilere kolaylık sağlayan platformlar ise bu durumu kolaylaştırıyor. Bu sayede üreticilerin bu süreçte ihtiyaçları olan şey ise dijital bir kripto para cüzdanı oluyor.

NFT Çizim Nedir?

Peki milyon dolarlık işlem hacmine sahip olan NFT’lerin çizimi nasıl gerçekleştiriliyor. Bu kavram aslında gerçek dünyada bulunan eserlerin, dijital ortama soyut olarak aktarılmasıdır. NFT oluşturmak için yazılımcı ve program dili bilmenize gerek yoktur.

İnternet üzerinde bulunan birçok NFT platformunda kısa sürede kendi NFT’nizi üretebilirsiniz. Kripto paralar ile benzer şekilde NFT’lerin de satıldığı borsalar / pazarlar bulunuyor. Bunlar arasında en popüler olanlar şunlar;
  • Enjin (Gaming)
  • Decentraland (Virtual Reality)
  • Opensea (Digital Marketplace)
  • Nifty Gateway (Digital Art)
  • superRare (Digital Art)
  • Rarible (Digital Collectibles)
Yukarıda saydığımız dijital platformlarda dakikalar için kendi NFT’nizi üretebilirsiniz. Oluşturduğunuz NFT’nin kalitesi, benzersizliği ile doğru orantılı olacaktır. Buna bağlı olarak fiyatlandırmada değişkenlik gösterecektir. Üretilen eserin toplam arz miktarı, komisyon ücreti ve bir sonraki satıştan alacağınız pay miktarı gibi seçenekler belirledikten sonra satış sunabilirsiniz.

Dijital ortamda satışa sunulan ve büyük ilgi gören NFT koleksiyonları, sanal ortamda üretilen ve üzerinde sahiplik hakkı elde edilebilen bütün metaları kapsıyor. Ancak, bütün bunların içerisinde dijital sanatın payı bir hayli büyük. Hem dünyada hem de Türkiye’de birçok önemli sanatçı, çalışmalarını NFT’ye dönüştürüp satışa sunuyor. Dijital sanatın yanı sıra ünlü moda ve aksesuar markaları da ürünlerini NFT projelerine dönüştürüyor.


Yorumlar

 Paylaşın

      Sevimli Dinazor Oyunu   Hesap-Makinesi.apk